söndag 20 juli 2014

Safari!

Fredag
Tidigt på morgonen lämnade vi Nkinga och åkte buss till nästa etapp av vår resa som är safari.  Vi hade en åtttimmarsresa till Makuyuni där vi sedan blev upphämtade av vår guide som körde oss till vårt hotell. Vi bor väldigt lyxigt. Personalen stod och väntade med varma handukar när vi kom och det låg blommor strödda över våra 120 cm sängar.

Det känns väldigt konstigt att vara turist igen och det är första gången på två veckor vi ser andra västerlänningar. Vi kommer på oss själva med att bli irriterade på de amerikanska turisterna och tycker det är tråkigt att den lilla lokalbefolkning vi mött bara velat sälja saker till oss.

På hotellet mötte vi upp med Emanuel, Maggis pojkvän, som ska följa med oss de två sista veckorna. Trötta men glada satt vi alla fyra och åt god hotellbuffé och drömde om morgondagens safari.

Lördag – Ngoregore Crater
Idag gick vi upp tidigt, åt frukost vid sex och åkte iväg mot Ngoregore national park en halvtimme senare.

Ngoregore-kratern är en 3762 kvadratmeter stor krater som omringas av berg och djungel.  Nere i kratern det stepp/savann och det finns lite träd och vattendrag här och var. Ngoregore är ett naturreservat sedan år 2004 och känt för sitt rika djurliv (och nu börjar jag låta som en discovery channel-dokumentär… ;).

När vi kommit innanför grindarna till reservatet åkte vi igenom grön djungel på slingringa bergsvägar tills vi kom till randen av kratern där vi gick ut och tittade. Utsikten var helt fantastisk. Vi var ca 600 meter upp över kratern och hade överblick över hela området. Man kände sig liten och ödmjuk.

Efter utkikspausen gav vi oss ner i kratern och började safarin på riktigt.

Under dagen körde vi igenom hela området och såg massvis med djur längs med vägarna. Innan idag hade jag en tanke om att vi skulle få se lite djur på avstånd och med lite tur kunna få några bra bilder genom att använda kamerans zoom. Men det kryllade av vilda, vackra djur överallt. Precis intill bilen såg vi zebraflockar, strutsar och gnuer. Vi åkte rakt igenom en vild hjord med bufflar och åt lunch 20 meter från en flock flodhästar. Under lunchen blev Maggi för övrigt av med sitt kycklinglår då en stor rovfågel dök ner från ingenstans och tog den ur händerna på henne. Kan det bli vildare? ;)

Dagens absoluta höjdpunkt var lejonen. Strax innan lunch såg vi en stor samling jeepar framför oss på vägen. Guiden sa att de stannat för att se lejon och vi ställde oss upp och spejade ut över steppen för att försöka få en skymt av djuren. När jeepen sakta rullade framåt insåg vi att lejonen inte låg ute i gräset någonstans utan på vägen mitt bland alla bilar! På två meters avstånd fick vi se två fullvuxna honor och tre små lejonungar. Honorna var jättefina med stora tassar och smidiga kroppar. Ungarna var underbart knubbiga och klumpiga och alldeles ulliga. Vi var så nära att vi kunde se alla detaljer och jag har nog aldrig varit med om något så mäktigt.

Efter en makalös dag kom vi tillbaka till hotellet runt klockan fyra och sedan dess har vi badat i deras pool och nu sitter Maggi, Magda och Emanuel och spelar kort medan jag försöker balansera laptopen i solstolen. Och nu kommer en tjej som jobbar här med varma popcorn till oss.

Det är bra nu.


Söndag – Tarangire park
Idag åkte vi till Tarangire park som är större än Ngoregore Crater, men som inte har samma vackra miljö utan är mer som en slät savann. Här i norra Tanzania finns åtminstone fyra större parker där man kan åka på safari – Serengeti, Ngoregore Crater, Lake Manyara och Tarangire park. Serengeti är den allra bästa och är många gånger större än de andra med ett fantastiskt djurliv – men en resa dit tillät inte studentbudgeten och vi har haft tur både idag och igår och sett mer ovanliga djur på nära håll än vad många ser i Serengeti (enligt vår guide i alla fall).

Tarangire park är döpt efter gire – dvs vårtsvin på swahili – och vi såg en flock vårtsvin mot slutet av turen genom parken. Det är jättefula djur (så pass att de blir väldigt charmiga bara för det) med stora trynen, utstickande polisonger och rejält underbett. De är egentligen ”feldimensionerade” och har för långa framben i förhållande till nacken och måste därför gå ned på knä när de ska äta, annars når de inte. Väldigt sympatiskt på något vis.

På väg genom parken började vår guide helt plötsligt köra jättefort efter att han pratat med kollegorna via radion. Man hade nämligen fått syn på geparder! Geparder är vanligtvis väldigt skygga och jagar på natten. Men idag fick vi se två stycken geparder dela på ett byte, 100 meter från vår bil! Otroligt vackra och smidiga djur! Varenda rörelse de gör är perfekt koordinerade och man ser hur pass livsfarliga de är.


I parken såg vi även mängder med afrikanska elefanter som gick i flockar, sida vid sida med zebror, gnuer och giraffer. Det är magiskt att se den vidsträckta afrikanska savannen och alla magnifika djur som strövar bredvid varandra, precis så vilda och fria det är tänkt att de ska vara. Medan guiden körde genom parken ställde jag mig upp och hade överkroppen utanför den uppfällda takluckan. Akaciaträd och hundratals år gamla balboaträd svischade förbi mig och var jag än vände mig om sträckte savannen ut sig, full med flockar av muskulösa zebror, graciösa gaseller, haltande gnuer, spinkiga giraffer och kloka elefanter. Vägdammet fick mina ögon och lungor att svida, och utsikten gjorde mig andlös.Utanför Ngoregore

Utsikt över Ngoregore Crater

En "common giraffe" och en "Massai giraffe" - de två sorterna som finns här. Twiga - giraff på swahili

En hjord gnuer. Lustiga djur som springer haltande och är väldigt fula. På nära håll ser de ut som slitna hårdrockare.

Hyenor - mycket fluffigare och gosigare än vad jag föreställd mig. Fisi - hyena på swahili (kanske för att de luktar äckligt? :p)

Två flodhästar som sover middag. 

Bufflar - Mbogo. Utav the Big Five (lejon, buffel, gepard, noshörning och elefant) anses buffel vara den farligaste. Ett ensamt lejon klarar inte av att fälla en buffel, för att lyckas behöver de oftast vara fyra stycken som attackerar. The Big Five är förresten inte savannens fem största djur utan de fem djur som förr ansågs vara allra farligast att jaga till fots. Idag är blir de förhoppningsvis bara fotade istället.

Lejon - en meter från mitt nedvevade fönster!!Simba - lejon på swahili

En strutshona. De kan springa i upp till 75 km/h och ser ut som överdimensionerade hönor med pinnben och jättehals, mycket märkliga egentligen.

Punda milia - Zebra på swahili

Stolt strutshaneTembo

Gepard! (och tre självmordbenägna zebror :p) Maggi och Magda fick betydligt bättre bilder eftersom deras kameror har bättre zoom, men jag har inte hunnit lägga över dem ännu.

Twiga

Vårtsvin - nere på knä för att nå till maten :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar