fredag 26 september 2014

Dans, Tutankhamon och en galet envis förkylning

Den här veckan har varit kämpig på sätt och vis. Den har haft mycket ljusglimtar, men det känns som att jag hela veckan kämpat mot min kropp som envisas med att vara förkyld och mot mina tankar som varit mindre positiva än vanligt.

Jag var helt utslagen i helgen och spenderade samtliga dagar i sängen. Jag sov och vilade större delen av tiden men jag hann under fredagen och lördagen också skälla ut mig själv mentalt därimellan. Jag var arg och frustrerad över min kropp som snarare verkade bli sämre för varje dag trots att jag så snällt låg i sängen och undvek att vara ute och hitta på saker. Som man gör när man är sjuk började jag tycka hemskt synd om mig själv som var tvungen att vara hemma när de jag brukar umgås med var iväg på utflykt. Samtidigt var jag arg på mig själv för att jag var så negativ och ynklig.

Hur som helst lyckades jag vända det sent på lördag eftermiddag då jag låg i sängen i nattlinnet jag sovit i under natten och ett näsdukspaket i handen mitt uppe i en ömklig tankeloop om att ”det är ingen som tar hand om mig” (japp, bottennivå när den är som bäst). Plötsligt hörde jag i alla fall mig själv tänka att ”Jo, jag tar hand om mig, och nu har jag tröttnat på att vara miserabel”. Jag duschade, handlade god mat och släpade mig iväg till en födelsedagsmiddag på kvällen där jag träffade jättegulliga människor som verkligen brydde sig.

Under veckan har jag blivit bättre och bättre men det känns som att temat från lördagen har upprepat sig och det har varit tuffare än vanligt att tänka positivt utan att först behöva kämpa för det. Kanske att problemet kanske är djupare än så. Kanske att jag måste börja respektera min kropp och mig själv bättre och acceptera att det är okej att vara trött och vilja vila.

Vila är nämligen något jag inte har gjort alls den här veckan (mån-fre) men den har å andra sidan varit full med roliga saker.

I måndags kväll var jag på en välkomstmottagning för utbytesstudenter i borgmästarhuset här. Vi hälsades formellt välkomna med tal och fick en buffé med pizza och efterrättspajer. Under kvällen fick även vi som anmält oss möjlighet att träffa en värdfamilj som kommer bjuda hem oss på middag nästa helg. Jag och tre andra studenter kommer att äta tillsammans med ett jättetrevligt par i 35-40-års åldern och jag ser verkligen fram emot att lära känna dem bättre.

Tisdag eftermiddag gick jag och Josefine på en utställning för Tutankhamons grav och människorna som ägnade sina liv till att leta efter och undersöka graven. Utställningen bestod av foton och filmer från arkeologernas väg till upptäckten av graven samt många av föremålen som fanns där.

Det var en speciell känsla att titta på vapen, välgjorda konstföremål och smycken som någon gjort för 3000 år sedan. Synen på människors värde och samhället var helt annorlunda bland människorna som levde då. Samtidigt hade jag nog tänkt likadant som dem och drömt om samma saker som dem om jag levt då.

Utanför utställningen fanns tält från olika länder i världen som presenterade fakta och musik från sitt land. Vi hörde om hur det är att bo i Magdagaskar, Israel och rebubliken Kongo. Jag kände hur min vanliga resfeber vaknade till liv. Jag kommer nog aldrig kunna sluta vilja se nya platser.

På kvällen gick jag på en salsalektion som hålls av en sydamerikansk man som är grymt duktig och godhjärtad, men också otålig och inte det minsta finkänslig. När han ser något som inte funkar brister han ut i ett ”non, non, non” med minen av en italiensk kock som ser överkokt pasta. Mycket underhållande ;)

I onsdags var jag på ett fyspass, en bachatalektion, till en bar med vänner, till en nattklubb och somnade så småningom runt kl fem.

Torsdagens franskalektion började kl 14 (så jag hann sova ordentligt ändå) och nu har vi blivit indelade i grupper. Jag hamnade i en avancerad grupp och vår lärare är ett strängt original. Utan att mena något illa avbryter hon hos skrikande så fort vi gör i ett fel i en mening, klappar händerna och säger ”börja om” med en otålig knyck på nacken för att sedan avbryta oss två ord senare. Vi fick redovisa en artikel var och jag blev avbruten fyra gånger per mening, oftast med uttryck som ”nej, funkar inte alls” eller  ”nej, helt ointressant – säg något som intresserar oss istället”. Trots det går det inte att ta illa upp och hennes passion för det franska språket får mig att le lite inombords precis som jag gör när jag ser vår danslärare prata om dans.

Torsdag kväll frossade jag i dans och gick på tango, bachata, cha-cha och rock! :D Lyckorusig av dansen och med helt förstörd dygnsrytm kunde jag inte somna förrän kl tre inatt.

Idag var sista dagen på sjukhusets internmedicinska avdelning. Jag köpte en påse bakelse till de fantastiska läkarstudenterna som tagit hand om mig och rensade ur mitt skåp vid lunch. Under eftermiddagen gick jag på pilates och på kvällen träffade jag en kompis för att lära honom grunderna i salsa.

Under pilatespasset började jag må dåligt igen och nu har jag huvudvärk, illamående, feber och hostan är tillbaka i full styrka. Och det känns som är att jag tillbaka där jag började förra helgen.

Fortfarande tänker jag att jag nog är tillräckligt pigg för att gå på heldagsvandringen i berg på söndag som jag anmält mig till. Men kanske att jag också börjat inse att jag nog inte kan ignorera kroppen hur länge som helst. Kanske att jag den här helgen ska ta den på allvar och inse att det den vill säga är viktigt.


Tar du dig tid till att lyssna på din kropp och din magkänsla?

Veckans kloka ord :) 
* = Bilden hittade jag via  https://www.google.se/search?q=take+care+of+yourself+quote&espv=2&biw=1366&bih=643&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=VOElVMuMA8vcaMHqgLAM&ved=0CAYQ_AUoAQ, bloggen där den publicerades verkar inte fungera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar